Dubbelmord i Borås och Göteborg
Gå till startsidanTitel: Dubbelmord i Borås och Göteborg
Händelsedatum: 1977-10-15
Ort: Borås
Land: Sverige
Position
Lat: 57.72030008959606
Lon: 12.949682607682957

Beskrivning

Omkring klockan 14:00 den 15/10 1977 sköts den 27-årige skogsarbetaren Kent Johansson med ett pistolskott genom huvudet. Mordet skedde på ett ungkarlshotell på Andra Villagatan i Borås. På första våningen hade offret spelat poker tillsammans med en kamrat och en 51-årig finländare som var en ny bekantskap. Vid 14-tiden gick offret upp till sin lägenhet på tredje våningen för att hämta ytterkläder. Han skulle resa till sin mor. Finländaren följde då efter Johansson upp och sköt denne i bakhuvudet. Kamraten blev vittne till mordet.

Efter dådet lämnade gärningsmannen adressen och satte sig på tåget mot Göteborg. Där lurade han med sig en 60-årig trädgårdsarbetare med namnet Erik Dahlin till en undanskymd plats intill postkontoret på Drottninggatan. Där slog han först ned offret och sköt sedan även honom. Efter mordet rånades mannen på pengar.

I Borås hittade polisen en väska som gärningsmannen kvarlämnat på adressen där han sköt sitt första offer. Man utfärdade rikslarm efter mannen och på måndagen efter mordet hörde ett vittne av sig från Fredrikshamn i Danmark. Där hade man sett den efterlyste 51-åringen på en servering. Den danska polisen underrättades men den misstänkte hann lämna staden.

Under natten till Tisdagen dök gärningsmannen upp i Århus där han rusade in på den näst intill fullsatta restaurangen "Moleno". Han rånade kassan på 5000 kr innan han tog en servitris som gisslan. Det blev tumult och gisslan kunde sätta sig i säkerhet medan mördaren tog sin tillflykt till restaurangens källare. Efter att polisen omringat restaurangen lyckades de övertala mördaren att kasta sitt vapen och ge upp.

Mördaren dömdes i april 1978 vid Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för de två morden. För modet i Borås ändrades dock brottsrubriceringen från mord till dråp. Gärningsmannen som ursprungligen kom från Tammerfors var en mycket farlig och hade innan dubbelmordet i Sverige 1977 spenderat 20 år på olika anstalter i Finland.


Den här händelsen har inga bilder ännu


Kategorier

#Brott - Mord


Källor

Herrtidningen Fib aktuellt nr 47 1977