Elefant avrättades genom hängning
Gå till startsidanTitel: Elefant avrättades genom hängning
Händelsedatum: 1916-09-13
Ort: Erwin, Tennessee
Land: USA
Position
Lat: 36.142554997190395
Lon: -82.41568040224634

Beskrivning

Den 13/9 1916 avrättades den asiatiska 5 ton tunga cirkuselefanten "Mary" genom hängning. Detta pga av att hon dödat en skötare två dagar tidigare.

Den bisarra historen började med att en hemlös man vid namn Red Eldridge gavs anställning som elefantskötare på "Sparks World Famous Shows som nyligen anlänt till staden St. Paul i Virginia. Han dödades nästa kväll i Sullivan County, Tennessee, av elefanten Mary på Sparks Circus.

Trots sin obefintliga erfarenhet av arbete med elefanter, ledde Eldridge paraden med elefanter, när cirkusen efter ankomsten till staden höll en procession med sina djur på gatorna i Sullivan County, eftersom han fick uppdraget att ta hand om Mary, som normalt alltid ledde denna parad.

Trots att Eldridge förut aldrig arbetat med elefanter, red han på Mary under paraden, och exakt hur allt gick till när Mary dödade honom, finns beskrivet i ett flertal versioner, där ingen har kunnat bekräftas. Åsikterna går isär med olika vittnens skildringar, från att Mary drog ner Eldridge från sin rygg och krossade hans huvud genom att sätta foten på huvudet. Andra versioner uppger att hon slog till honom med snabeln, och att han avled efter fallet.

Efter händelsen blev de kringstående personerna så upprörda att de begärde att elefanten skulle dödas på fläcken. Den lokale smeden Hench Cox, vilken ägde ett vapen, försökte döda Mary genom att avlossa fem skott med sitt gevär, vilket på grund av vapnets undermåliga kaliber, hade ringa effekt.

De exakta detaljerna kring elefantens död är oklara. I grannstaden hade diskussioner förts, om att cirkusen inte skulle beviljas att besöka staden, om inte Mary först dödades. Motvilligt beslutade då cirkusens ägare Charlie and Addie Sparks att avliva elefanten offentligt för att lugna de upprörda människorna.

Nästa dag, den 13 september, när regn och en dimma föll över staden, transporterades Mary på tåg till det närbelägna Unicoi County i Tennessee, där en stor folksamling med över 2 500 personer inväntade elefantens ankomst, för att få åse den offentliga avrättningen på bangården Clinchfield Railroad yard.

Elefanten hängdes mellan fyra- och femtiden på eftermiddagen, med en kedja runt halsen, vilken var fäst vid en 100 ton tung lyftkran som normalt lyfte lokomotiv. Det första försöket misslyckades, eftersom kedjan brast, vilket orsakade att elefanten som fortfarande var vid liv, föll handlöst ner på marken, varvid hon sägs ha brutit bäckenbenet. Den nu mycket skadade elefanten hängdes då för andra gången med en starkare kedja, och sägs ha dött efter cirka tio minuter, hängande i luften ovanför människomassans ögon, varefter hon begravdes i närheten av bangården i Erwin.

Kategorier

#Straff - avrättningar


Källor

blueridgecountry.com, 2018-07-09