Historien om Willi Jutzi
Gå till startsidanTitel: Historien om Willi Jutzi
Händelsedatum: 1941-10-13
Ort: Eda
Land: Sverige
Position
Lat: 59.93092868204125
Lon: 12.24235336810752

Beskrivning

I ockupationens Norge blev den tyska Luftwaffe soldaten Willi Jutzi kär i den norska flickan Ragna Fevik. När han 1941 skulle bli förflyttad ville han inte lämna sin flickvän och beslutade därför att fly till Sverige med sin flickvän. De två passerade över gränsen vid Skillingmark i Värmland och bodde i ett ödetorp för att undgå upptäckt.

Det dom inte visste var att landsfiskalen i Skillingmark var tyskvänlig och när han fick reda på var paret bodde grep han dem. Till en början var de inte oroliga då de trodde att de skulle föras till Karlstad, men i stället färdades polisbilen mot Eda där Willi skulle överlämnas till tyskarna.

När bilen kom till Eda tullstation upptäckte Willi och hans flickvän att de hade gått i en fälla. Polisbilen stannade vid tullstationen på norska sidan för att vänta på en tysk patrull från Magnor. Willi sa då att han behövde gå på utedasset så man följde honom dit. Vad man inte visste var att det fanns ett litet fönster på baksidan. Han smet ut där, men de svenska poliserna upptäckte hans rymningsförsök innan han tagit sig över till den svenska sidan av gränsen. Willi sprang i sicksack mellan träden och de svenska poliserna sköt efter honom från norska sidan av gränsen. Ingen såg dock vart han tog vägen och han lyckades försvinna.

Den 6 juli 1942 hittade två pojkar ett lik vid älven i Eda Glasbruk detta visade sig vara Willi Jutzi. Han begravdes snabbt på Eda kyrkogård och vad han dog av är än idag en gåta då ingen obduktion utfördes. Flickvännen skickades till koncentrationslägret Grini men överlevde kriget.Kategorier

#Militärt


Källor

riksarkivet.se - 1

riksarkivet.se - 2