Kvinnor lurades att snusa peppar i Älghult
Gå till startsidanTitel: Kvinnor lurades att snusa peppar i Älghult
Händelsedatum: 1893-03-13
Ort: Älghult
Land: Sverige
Position
Lat: 58.101762964830264
Lon: 12.417793844072289

Beskrivning

Utan sin mans samtycke tillställde härom dagen en torparehustru i Elghults församling ett kaffekalas, berättar en meddelare till "Barometern". Efter det hustrun bjudit sina till ett femtontal samlade kvinnliga vänner vardera ett par koppar av den älskade kaffedrycken, tog mannen till orda : "bjuder mor kaffe, kan jag väl få bjuda på snus".

Han lät sin dosa gå runt öfver hela det samlade laget, hans egen hustru ej undantagandes, och för att göra honom till viljes, tog alla några korn av snuset som var sådant man drog upp i näsan. Emellertid blev det ett allmänt nysande, och enhälligt uttalades på skämt: "att det var ett bra Swarssasnus, som man fick nysa af samma dag”.

I en allvarsammare stämning blev dock skämtet snart förbytt, ty nysandet ville icke under några omständigheter upphöra, av vad orsak förstod ingen, eller anade det förräderi, som slutligen även kom näsorna att springa i blod och med hast föra en och var av gästerna till sina hem, där de även i de flesta fallen i flera timmar fingo kämpa med obehaget, som så mattade, att flera måste intaga sängen.

Efter vad som sedan blivit utrett, hade mannen av pur elakhet och för att låta samtliga få en ordentlig kännedom om hans missbelåtenhet med allt vad kafferep heter, blandat det kringbjudna snuset med finstött starkpeppar, malen senap och finklippt svinborst.

Kategorier

#Udda / Roligt


Källor

Trollhättans Tidning, 1893-03-13