Ludlowmassakern
Gå till startsidanTitel: Ludlowmassakern
Händelsedatum: 1914-04-20
Ort: Trinidad
Land: USA
Position
Lat: 37.33931889054622
Lon: -104.5840072631836

Beskrivning

Ludlowmassakern var ett mord på ca 20 arbetare samt kvinnor och barn som genomfördes av Colorados nationalgarde och vakter utplacerade av Colorado Fuel & Iron Company. Dådet utfördes mot omkring 1 000 strejkande kolgruvearbetare och deras familjer i Ludlow, Colorado där de upprättat ett tältläger.

Det blodiga angreppet inleddes på morgonen den 20 april 1914 med att angriparna med kulsprutor sköt rakt in i lägret där cirka 1000 män, kvinnor och barn bodde. Attacken skedde på initiativ av Rockefeller som tröttnat på att de strejkande vägrade låta sig avvisas. Han hyrde då in en privat militia som skulle attackera tältkolonin med gevär och kulsprutor. Gruvarbetarna gav sig inte, slog tillbaka och flera dödades. När strejkarnas ovilja att ge upp blev uppenbar kontaktade Rockefeller guvernören i Colorado, som godkände att Rockefeller skulle få anlita Nationalgardet mot att Rockefeller gick med på att betala deras löner.

Först trodde strejkvakterna att regeringen hade skickat Nationalgardet för att skydda dem. En strejkledare dödades medan han försökte förhandla om vapenvila. Strejkvakterna insåg att de var utsatta för en dödlig fara men hann inte varna de sovande. På kullarna ovanför tältlägret hade milis och nationalgardet inrättat ett batteri av kulsprutestationer. Massakern inleddes på morgonen med att de riktade en massiv salva som rakt in i tälten bland de sovande familjerna. För att skydda sig från skott gömde sig kvinnor och barn i gropar som grävdes under tälten.

Under strejken dödades totalt 66 personer, men inte en enda vakt eller nationalgardist åtalades.

Kategorier

#Brott - Mord #Politik #Affärer/Företagande #Brott - Upplopp


Källor

history.com