Mordet på Josef Johansson
Gå till startsidanTitel: Mordet på Josef Johansson
Händelsedatum: 1875-07-31
Ort: Rydboholm
Land: Sverige
Position
Lat: 57.63871138084272
Lon: 12.877883788819531

Beskrivning

På Lördagseftermiddagen den 31/7 1875 sköt Andreas Johansson sin svåger Josef Johansson med ett hagelgevär. Platsen för brottet var ett torp beläget några hundra meter från Rydboholms fabrik. Förmodligen var namnet på torpet Rönneäng eller Rönneslätt.

Både offer och gärningsman kan betecknas som den tidens yrkeskriminella. Andreas Johansson var en känd våldsverkare, och hade även dömts för stöld och för detta straffats med både spöstraff och fängelsestraff. För den sista stölden hade han suttit fängslad på Långholmen i Stockholm. Han var också gift med systern till den ökände postrånaren Johannes Löf. Vad det gäller Josef så hade tidigare dömts för stöld.

Andreas Johansson som i byn gick under namnet "karlhestern" hade under dagen varit inne i Borås och sålt en ko. Han hade också passat på att dricka såväl öl som brännvin. Väl hemma uppstod bråk mellan Andreas och hans hustru. Bråket handlade om att han sålt kon till ett allt för billigt pris. Uppgifter gör gällande att även svärmodern lade sig i saken. Andreas var känd för att ta till våld och bara ett år tidigare hade han sårat två arbetare vid Rydboholmsbolaget med yxa och kniv. Men nu var han alltså hemma med ett stigande raseri i blicken. Han skall ha skrikit:”Fram med slagt skifvan, nu skall här bli slaghtning af"

Av en händelse var alltså svågern Josef Johansson på besök i stugan denna dag. Andreas och Josef hade inget agg mot varandra och hade samma dag druckit brännvin ihop. Detta förändrades dock fort då hustrun bad Josef om hjälp mot sin allt mer rasande make Andreas. När Josef lade sig i grälet blev Andreas vansinnig och plockade ned en laddad bössa från väggen och sköt Josef. Den sårade svågern ranglade då ut ur stugan varpå Andreas sköt honom igen.

Människor strömmade till platsen varav några grep Andreas Johansson. Man tillkallade även Lasaretts läkaren dr Amneus som av en händelse befann sig i Rydboholm. Han förband och tog hand om den skadade. Vården var dock inte tillräcklig och Josef dog den 2/8 1875 på Borås Lasarett.

I förhör av kronolänsman O.M. Mattsson med hustrun Christina Hansdotter Löf berättas om familjens situation. Det framgår att Christina och hennes mor Maria Svensdotter levde i ett skräckherravälde där Andreas kontinuerligt på fyllan misshandlade dom och visade ”grymhet”. Andreas dotter Wilhelmina beskriver fadern som ”tyrannisk” mot familjen.

Andreas dömdes till livstids straffarbete, men återvände de sista åren till Rydboholm, där han bodde de sista åren med sin hustru. Han avled 1910-06-14 i Rönneäng 86 år gammal.

Kategorier

#Brott - Mord


Källor

Marks Häradsrätts dombok för 1875 - Förhörsprotokoll 4/8 1875

Göteborgs Handels- Och Sjöfartstidning, 1875-08-07