Mordet på Leif Bogren
Gå till startsidanTitel: Mordet på Leif Bogren
Händelsedatum: 1992-10-26
Ort: Borås
Land: Sverige
Position
Lat: 57.72997255276528
Lon: 12.968788867903545

Beskrivning

Leif Bogren, f. 19440614, drev tillsammans med sina föräldrar en antikhandel i Alingsås. Måndagen den 26 oktober 1992 ringde en 40-årig vid namn Roland Rendéus upp Leif och förklarade att han ville sälja hela sitt bohag. Anledningen till detta var att mannen och hans hustru skulle flytta utomlands.

Leif nappade på detta och begav sig till parets lägenhet på Kapplandsgatan 28 i stadsdelen Hässleholmen i Borås. Efter att ha gått igenom bohaget förklarade Leif att han kunde tänka sig betala mellan 20 och 25 000 för det hela. 40-åringen tyckte att det var för lite, han ville ha minst 30 000. Han visade upp en schatull med sex silverskedar, Leif förklarade att det var nysilver.

Roland Rendéus gick då ut till köket där han hämtade en kniv. Vad som sedan följde kallade distriksåklagare Curt Tilly för "det mest sadistiska mord jag har sett". Leif blev knivhuggen, bunden om hals, händer och fötter med elsladdar och hundkoppel, och svårt misshandlad med en hammare. 40-åringens hustru berättade senare i polisförhör att Leif Bogren bad för sitt liv flera gånger. Även grannarna hade hört hur någon desperat skrek på hjälp.

När det blivit kväll och Leif ännu inte kommit slog föräldrarna larm till polisen. Föräldrarna kom ihåg parets namn och på adressen hittade polisen Leifs kropp som enligt Curt Tilly var "totalt söndersargad". Lägenhetsinnehavarna var dock försvunna och 40-åringen anhölls i sin frånvaro. Torsdagen den 29 oktober greps paret på centralstationen i Malmö. Roland Rendéus erkände utan omsvep mordet på Leif Bogren.

Motivet var hämnd för att Leifs bud hade varit för litet. "Jag tänkte förnedra honom som hämnd", förklarade 40-åringen senare i personundersökningen. 40-åringen dömdes 1992-11-25 vid Sjuhäradsbygdens tingsrätt till livstids fängelse för mord. Hans hustru dömdes till åtta månaders fängelse för grovt häleri.

Roland Rendéus var sedan tidigare dömd för flera fall av vålds- och narkotikabrott. Han hade en kort tid innan mordet på Leif blivit villkorligt frigiven från ett fem månader långt fängelsestraff för en knivmisshandel. Både han och hans 34-åriga hustru var båda narkotikamissbrukare och hade fått sin dotter omhändertagen av sociala myndigheter. Efter denna händelse bestämde sig paret för att de skulle sälja hela sitt bohag och flytta till Amsterdam, där de skulle droga ihjäl sig.

Leif Bogren hade ca 20 000 kr med sig hem till paret. Dessa pengar tog de sedan med sig och for till Köpenhamn. Lejonparten av pengarna knarkade de upp innan de blev bestulna på sista delen. Då bestämde de sig för att återvända till Sverige och överlämna sig till polisen.

Mördaren blev villkorligt frigiven i juli 2011, och avled under våren 2023


Den här händelsen har inga bilder ännu


Kategorier

#Brott - Mord


Källor

svenskamordfall.se

aftonbladet.se, 20110310