Mordet på Tönne Oxehufvud
Gå till startsidanTitel: Mordet på Tönne Oxehufvud
Händelsedatum: 1830-10-23
Ort: Hökerum
Land: Sweden
Position
Lat: 57.84551851280786
Lon: 13.290119942072806

Beskrivning

På kvällen den 23/11 1830 rånmördades Tönne Oxehufvud i sitt hem på Hökerumsgård mellan Borås och Ulricehamn. Gärningsmannen Sven Svensson, även kallad "Klämma Sven" hade hört talas om att Oxehufvuds brukade röra sig med stora penningsummor och hade därför planerat ett tillslag mot honom.

För att avleda uppmärksamheten från det planerade brottet tände gärningsmannen först på Säby gård på andra sidan sjön Mogden. Men elden tog sig inte genast varpå rånet mot Tönne Oxehufvud sköts upp några dagar. Sven Svensson fortsatte dock att uppehålla sig i trakten.

På kvällen den 23 Oktober stal han en kniv från ett torp och lade sig sedan att sova i en lada. Senare när det blivit tyst och lugnt på Hökerums Gård tog sig Sven in genom den olåsta dörren till huvudbyggnaden men råkade orsaka ett ljud som gjorde att Tönne Oxehufud vaknade

Det uppstod en våldsam kamp mellan offer och gärningsman som slutade med att Oxhufvud föll till golvet badande i sitt eget blod efter en mängd knivhugg mot kroppen. Efteråt samlade mördaren ihop värdesaker i ett lakan, hoppade ut genom ett fönster och smög sig ned till sjön. Andra som vaknat hör plasket av årorna när han rodde bort över sjön.

Då brottet upptäcktes skickade man bud till vice länsman Ekblom i Falskog. Han gav sig ut på jakt efter gärningsmannen tillsammans med kronorättaren Lars Andersson i Gravryd. Efter ett tag kände man igen en person som kom gående med leriga och blodiga kläder.

Sven Svensson greps och erkände både mordet på Tönne Oxehufud samt ännu ett mord som begåtts tio år tidigare. Han avrättades 1831 på avrättningsplatsen vid Nitta.

Kategorier

#Brott - Mord


Källor

osterhag.se