Rumpare-Malin brändes för häxeri




Gå till startsidan



Titel: Rumpare-Malin brändes för häxeri
Händelsedatum: 1676-08-05
Ort: Stockholm
Land: Sverige
Position
Lat: 59.31660630460565
Lon: 18.086469771251

Beskrivning

Lördagen den 5 augusti 1676 avrättades den finskfödda Malin Mattsdotter, även känd som Rumpare-Malin i Stockholm. Hon är troligtvis den enda personen som någonsin brändes levande för häxeri på order av svenska myndigheter. Det var vanligt att man först halshögg och sedan brände de dömda för häxeri, men i fallet med Malin Mattsdotter gjordes en exception.

Malin Mattsdotter var en fattig kvinna som levde ensam på Mariaberget med sina två döttrar. Hennes man hade tidigare avrättats för tidelag. Under häxhysterin på Södermalm mellan 1675 och 1676 anklagades Malin av sina egna döttrar. Hon blev fängslad, förhörd och slutligen dömd till döden.

Urban Hjärne, som påstås ha velat använda glödgade tänger på henne innan avrättningen för att säkerställa att hon var medvetslös när bålet tändes, fick inte genomföra detta. Enligt Kommissorialrättens rapport till Karl XI från år 1677, var hennes avrättning "öfwergången" utan att hon uttryckte någon ånger över det fruktansvärda straffet, eller visade någon fromhet inför sitt oundvikliga öde.

Hennes yngre dotter, Maria Eriksdotter, följde med henne till bålet och uppmanade henne att bekänna. Trots prästernas uppmaningar och försök att få Malin att bekänna, gav modern istället dottern i ondskans våld och förbannade henne för evigheten. De skildes åt, och dessa händelser citerades från Kommissorialrättens rapport, publicerad år 1770 av bokhandlaren Carl Askergren, vars exemplar finns i Nordiska Museets arkiv.

Rumpare-Malin påstås också ha yttrat några väl valda ord till de präster som stod bredvid bålet, men dessa ord har inte bevarats i nedtecknad form.

På stigberget fanns en avrättningsplats som användes under 15 och 1600 talet, men det är okänt om just denna avrättning skedde här.


Den här händelsen har inga bilder ännu


Kategorier

#Straff - avrättningar


Källor

Kommissorialrättens i Sthlm rapport till Karl XI, tryckt av bokhandlaren Carl Askergren 1770