Fyra halshöggs i Borås
Gå till startsidanTitel: Fyra halshöggs i Borås
Händelsedatum: 1725-04-14
Ort: Borås
Land: Sverige
Position
Lat: 57.718012859616756
Lon: 12.922344887301733

Beskrivning

Den 14/4 1725 avrättades 4 personer för mordet på Gårdfarihandlaren Anders Boberg. Bakgrunden var en dramatisk historia med ingredienser som överträffar det mesta.

En av huvudpersonerna i dramat var Haqvin Wijndrufv vilken var född 1695 och son i en av de förmögnaste och inflytelserikaste familjerna i den tidens Boråst. Han var stadsnotarie och rådman och beskrevs som en ung sprätt.

Där fanns också Maria Romberg, som 19 år gammal år 1716 gifte sig med den 27 år äldre handelsmannen Anders Boberg. Äktenskapet var dock inte bra och Marias styvfar anklagade Boberg för susande och dryckenskap.

Redan efter ett par år inledde Maria ett förhållande med den jämnåriga Haqvin Winjdrufv, som hon känt sedan hon var barn. De träffades flitigt, vilket ledde till skvaller och bråk inom äktenskapet. När paret inte kunde träffas skrev man istället brev till varandra och man använde budbärare bland vänner och bekanta för att leverera breven.

Sommaren 1722 bad Boberg pastorsadjunkten Lönner och prosten Sandman om hjälp att tala sin fru tillrätta. Efter det försökte hon med hjälp av sin älskare att förgifta honom (inte mindre än två gånger) men misslyckades. Hon vände sig 1724 till båtsmanshustrun Ingeborg Hansdotter som också kallades Romans Ingeborg. Hon hade rykte om sig att syssla med trolldom och skröt med att ha dödat flera personer. Tillsammans med Maria försökte Ingeborg vid ett tillfälle strypa Boberg men misslyckades.

De planerade då att låta Ingeborgs man mörda Boberg under någon av hans resor till Stockholm. Detta blev dock inte av och strax före jul 1724 invaggades också pigan Karin Andersdotter i mordplanerna. Boberg hade tidigare misshandlat henne och hon hade inget emot att ge igen.

Den 28 december 1724 skred Haqvin, Maria, Karin och Ingeborg till verket. De hade planerat det så att det skulle se ut som en olyckshändelse. Kvinnorna gick in till Boberg då han sov. Ingeborg slog honom i huvudet flera gånger med ett senapslod. Han föll på golvet och de lade honom som om han ramlat och slagit huvudet i spisen.

Fältskären Sodeman som undersökte liket upptäckte oegentligheter och när han frågade ut pigan Karin så erkände hon sin del i brottet. Maria nekade till en början men erkände sedan också. Med Haqvin var det annat, han nekade och försökte fly, vilket underlättades av de rika och inflytelserika vänner han hade.

Tillslut erkände även Haqvin sin del i brottet och alla fyra dömdes till döden, i rådhusrätten den 23/2 1725. Domen fastställdes också i hovrätten den 3 mars.

Bilden visar platsen den 13/5 2019

Kategorier

#Straff - avrättningar


Källor

Den här händelsen har inga källor