Taximordet på Eskil Fallström
Gå till startsidanTitel: Taximordet på Eskil Fallström
Händelsedatum: 1963-07-07
Ort: Sunne
Land: Sverige
Position
Lat: 59.9000015
Lon: 12.8166666

Beskrivning

Den 7/7 1963 begick en man inbrott i lanthandeln i Ivarsbjörke, nara Sunne. Gärningsmannen band då den åldrige handlaren Nilsson och bans maka i deras sängar efter att först ha tvingat dem att gå upp och öppna kassaskåpet. Till följd av den omilda behandlingen avled Nilsson av hjärtslag ännu medan Pettersson var kvar i huset.

Senare samma natt vid 05-tiden fick taxichauffören Eskil Fallström i Lysvik vid 05.00-tiden en beställning. När väl han kom till Ivarsbjörke så steg en mörkklädd man ut från Nilssons affär och tog plats i framsätet i taxin. Först begärde han att få bli körd till Sunne men ändrade sig sedan till Filipstad.

När Fallström hade invändningar mot ändringen av resans destination tog Pettersson upp en pistol och sa "Vi ska till Filipstad! Punkt slut!"

Vid 13-tiden på måndagen den 8 juli 1963 anträffades Fallströms döda kropp. Han hade blivit skjuten bakifrån i Nässkogen, ett hundratal meter från vägen mellan Olsäter och Tidafors. Han hade blivit skjuten från mycket när håll.

Senare framkom att mördaren förställt sin röst vid beställningen av taxin. Om chauffören vetat vem som ringde hade körningen aldrig blivit av. Den som ringde var nämligen Josef Petersson, som då kallades "Värmlands Skräck". Mördaren hade haft sitt föräldrahem i Kil, alldeles i närheten av det slakteri där Fallström hade arbetat som chaufför tidigare.

Redan från början efter mordet fastnade två män i blickpunkten för polisens intresse. Det gällde två förrymda interner. Den ene av dessa var den 27 årige Josef Pettersson. 12 timmar efter dådet hittades den övergivna och skadade taxibilen vid kyrkan i Grythyttan, och på kvällen den 8 juli klockan 21.30 greps mördaren på stationen i Östersund.

Den 8 november 1963 dömdes Josef Pettersson för dubbelmord av Älvdals och Nyeds domsaga i Molkom till fortsatt förvaring på säkerhetsanstalt under en ny minsta tid av 12 år. För endast 320 kronor miste två personer livet.


Den här händelsen har inga bilder ännu


Kategorier

#Brott - Mord


Källor

Vestkusten (USA), Number 29, 25 Juli 1963